Borobudur
Na een prachtige treinreis van Bandung naar Banjar reden we met onze chauffeur naar de stad rondom Borobudur waar we verbleven in het Sarasvati boutique hotel. Wij bezochten de Borobudur in de ochtend daarna.
Reistips
De Borobudur is goed te combineren met een bezoek aan Yogyakarta. De tempel zelf is in een paar uur goed te bezoeken en de directe omgeving is vooral heel erg toeristisch waardoor je daar verder niet veel te zoeken hebt. In ons geval kwam het uit om tegen het einde van de middag aan te komen in het hotel bij de Borobudur en in de ochtend na het ontbijt de tempel te bezoeken en daarna direct door te rijden naar Yogyakarta.
Wat valt er te zien
Borobudur tempel
Een reis naar Java is niet compleet zonder een bezoekje aan de bekende Hindoeïstische Borobudur tempel. Deze tempel is de grootste enkel Hindoeïstische tempel in de wereld en is rond 750-850 na Christus gebouwd. Nog veel meer informatie over de tempel kun je lezen op wikipedia. Om de tempel te bezoeken moet je een kaartje kopen. Deze kan je ter plaatse kopen, maar verstandiger is het om deze van tevoren te kopen via de officiële site of je reisbureau.
Wanneer je bezoek erop zit dan ben je nog niet zomaar weg. Handig om te weten is dat je daarvoor langs honderden toeristenstalletjes geleid wordt. Elke keer dat je denkt dat je bij het einde bent dan ga je de hoek om en is er nog meer. En ze verkopen allemaal hetzelfde... Het duurde serieus meer dan een kwartier om hier doorheen te komen. Houd hier dus rekening mee wanneer tijd belangrijk is.
Mocht je niet kunnen wachten totdat de tempel open is, dan kan je een poging doen om een leuke foto te schieten met zonsondergang door een kijkgat.
Je vindt deze aan de oostkant van de tempel, links in het hek.
Verder is er in de omgeving vooral massatoerisme met bijbehorende vreselijkheid. Mocht je er toch wat tijd moeten verdoen, ga dan de straatjes in waar niet veel lijkt te zitten. Daar kan je toch pareltjes vinden zoals de locaties onderaan deze pagina. Ook kwamen we op deze manier een Hindoeïstische (oefen)muziekuitvoering tegen van jongeren.
Eten en drinken
Er is genoeg keuze voor restaurants en café's in de buurt. Tijdens een wandeling in de buurt van de tempel kwamen we een leuk café / winkeltje tegen en ook een fijn authentiek restaurant.
Cactus gallery & café
Leuk winkeltje met mooie spullen en café waar je ook kunt eten.
Restaurant The Omah
Mooi authentiek restaurant met enkel traditionele Indonesische gerechten die ook echt heerlijk waren. Hier hebben we ook de typisch Javaanse thee varianten Wedang Uwuh en Wedang Jahe ontdekt die we later in Yogyakarta ook hebben gekocht om mee te nemen naar huis. Absoluut een tip om te proeven!
Verblijf: Sarasvati Borobudur Hotel
Prachtig statig hotel uit de koloniale tijd dat zeer mooi bewaard is gebleven. Naar onze smaak een beetje over-the-top, je voelt je ook echt alsof je een gast bent tijdens het koloniale tijdperk. Wij houden meer van een wat luchtigere en gemoedelijkere sfeer. Het ontbijt was prima, maar wel te westers voor onze smaak.