Yogyakarta

Yogyakarta
Yogyakarta Fort Vredeburg

Yogyakarta is een grote stad in Java met meer dan 3 miljoen inwoners. Het is dan ook een drukke stad, maar als je ze weet te vinden dan zijn er ook wat rustigere delen. De omgeving rondom het Waterpaleis is bijvoorbeeld zo'n deel. Wij waren hier helaas slechts 1,5 dag, dus hebben veel niet gezien. Maar wat wel duidelijk is, is dat Yogyakarta een levendige stad is waar veel te beleven is wanneer je er de tijd voor uittrekt.

Reistips

Neem vooral de tijd om deze stad te verkennen. Een volgende keer zouden we er zeker twee à drie volledige dagen verblijven om meer het echte Yogyakarta te ontdekken. Wellicht ook via meer excursies waardoor je met gidsen de leukste delen kunt zien.

Fietstaxi's

Omdat Yogyakarta binnen beperkte tijd goed te kunnen bezoeken is het zeer de moeite waard om gebruik te maken van fietstaxi's of diensten zoals Grab en Gojek. Los van het feit dat dit sneller is, is het ook erg leuk om op zo'n manier deel te nemen aan het verkeer in de stad.

Let op, er zijn echte fietstaxi's en brommer taxi's. Voor korte stukjes is zo'n fiets prima, maar voor langere stukken adviseer ik sterk om voor een brommer taxi te gaan. Dat is prettiger voor zowel de bestuurder als jezelf.

In alle gevallen; vraag vooraf naar de prijs en onderhandel. Wij hebben geregeld een prijs van 100K idr naar 70K of zelfs 50K gekregen. De vraagprijs is niet wat ze verwachten, dat is het beginpunt van de onderhandeling.

Er zijn ook paardenkarren. Ik heb hier mijn twijfels over of je dit in stand moet willen houden. De paarden staan de hele dag in de zinderende hitte (vaak zonder schaduw) te wachten op een ritje.

Winkelen

De bekendste winkelstraat is de Jalan Malioboro. Deze is te vergelijken met het Damrak in Amsterdam, puur en alleen toeristenwinkels. Dus goed om hier en daar even wat goedkope souvenirs te kopen, maar grotendeels zeer oninteressant. Als je voor souvenirs gaat, bezoek dan wel even Hamzah Batik. Deze winkel heeft heel veel, en voor goede prijzen. Aan het einde van deze straat (naast Fort Vredeburg) is nog een deel met mooie grote oude gebouwen zoals één van de weinige kerken die we in Java hebben gezien.

Wedang thee kopen

Als je tijdens de vakantie Wedang Jahé, Uwuh of andere smaken hebt gedronken en dat lekker vond, dan is dit de plaats om in te slaan. Je kan in veel winkels aan de Jalan Malioboro voorverpakte theezakjes kopen zoals te zien hieronder.

Wat valt er te zien

Waterpaleis (Taman Sari)

Het waterpaleis is gebouwd in het midden van de 18de eeuw. In die tijd waren alle gebouwen aangesloten op een watersysteem waardoor er overal baden waren. Vandaag de dag zijn veel van die gebouwen er nog, maar staan de baden droog. In het centrale deel (zoals te zien is op de foto) is wel nog water. Het is een mooi complex waar je ook nog verder in de buurt rond kunt lopen in kleine sfeervolle straatjes. Erg de moeite waard om te bezoeken! Meer informatie over de geschiedenis van het waterpaleis is te vinden op wikipedia.

Fort Vredeburg

Het fort is gebouwd tussen 1965 en 1790 om VOC bezittingen te beveiligen. Sinds 1992 huist hier zich het museum van de Nationale Strijd met de naam "Museum Benteng Vredeburg Yoyakarta". Bij een bezoek aan het (goed onderhouden) fort kan je deels zien hoe het fort er zelf uitziet, maar het hoofddoel is het museum. In het museum gaat het vooral om de strijd voor onafhankelijkheid.

Via vele diorama wordt het verhaal van de onafhankelijkheid verteld. Het is zeer interessant om te zien hoe men in Indonesië naar deze strijd kijkt. Er is duidelijk veel trots dat het gelukt is. De focus ligt heel nadrukkelijk op de overwinning over de afgrijselijke vijand, dus als Nederlander loop je er met enige schaamte rond 😉.

Doe een foodie-tour

Een hele leuke manier om zowel Yogyakarta te leren kennen als de Javaanse / Yogyakarta keuken is door het volgen van een foodie-tour. Er zullen meerdere bedrijven zijn die dit aanbieden, maar die van ons was georganiseerd door viavia Jogja. Je zoeft door het verkeer heen achterop op een scooter en bezoekt meerdere eetgelegenheden. Dit is een veilige manier voor westerse toeristen om (zonder buikloop) in de niet toeristische plaatsen te eten. Alles was ook zonder uitzondering heel smaakvol en leuk om te ervaren. Onze favorieten waren de locale specialiteit Gudeg (stoofpot van jonge jackfruit met palm suiker en kokosnootmelk) en Lotek. Lotek is een soort Gado Gado, maar dan met met spinazie, kool en (belangrijk) kentjoerwortel. De pindasaus wordt er doorheen geroerd ipv er overheen zoals voor Gado Gado.

Eten en drinken

Yogyakarta stikt van de lokale restaurants, food-hallen en streetfood, maar als je dat niet aandurft of wat gezelligers / fseervollers zoekt dan wordt het wat lastiger. Een foodie-tour zoals boven aangegeven is een oplossing om toch wat meer van de lokale keuken te proeven en je ziet ook nog eens wat meer van de stad. En je kan tegelijkertijd tips krijgen van de gidsen voor leuke restaurants de komende dagen. Waar je in ieder geval een aantal sfeervolle restaurants kunt vinden is Jalan Prawirotaman. Heel ergens anders zit The house of Raminten wat ook een erg leuk en goed restaurant moet zijn.

Jalan Prawirotaman

Deze straat zit vol met gezellige restaurants die meer gericht zijn op de westerse toerist. Er zitten hele leuke sfeervolle restaurants tussen en ook over-the-top toeristische. Kijk er vooral zelf eens rond om te zien of er wat tussen zit. Rondom deze straat zijn er nog meer restaurants te vinden.

Verblijf: The Phoenix Hotel

Chique hotel uit de koloniale tijd voorzien van alle gemakken en luxe. Nette schone kamers waar alles gewoon uitstekend werkt. Het ontbijt was ook zeer uitgebreid, veel meer keuze kan je haast niet bieden. Omdat we door slechte planning niet goed uitkwamen voor een diner in de stad hebben we ook in het hotel gegeten. Dat was ook heerlijk! Hele dikke aanrader.

Locatie op de kaart